Garrotxa.info Logo

Castellfollit de la Roca

Castellfollit de la Roca és un petit poble de la Garrotxa  situat al damunt d'una cinglera basàltica, que es va formar pel refredament dels rius de lava dels volcans de la Garrotxa. La cinglera esdevé extremadament fotogènica gràcies a l'església situada al seu extrem i al riu Fluvià que flueix a la seva base. 

La cinglera de Castellfollit de la Roca

La cinglera de Castellfollit de la Roca, de fins a 50 metres d'altura, està formada per colades de lava de basalt provinents de l'erupció de diferents  volcans de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Castellfollit de la Roca

La Cinglera de Castellfollit de la Roca i el riu Fluvià. Foto cedida per Photogsus - Jesus SBR -  www.photogsus.com

Cal imaginar la seva formació a partir de rius de lava provinents de la fase final de l'erupció d'un volcà i que al refredar-se i solidificar-se formava estructures de columnes hexagonals de basalt. Aquestes estructures que ara es poden veure tot observant amb detall la cinglera i que periòdicament causen algun ensurt al desprendre's de la cinglera per l'erosió provocada per les pluges, terratrèmols, vegetació o altres. Aquesta erosió és un dels problemes latents de la cinglera i de la part del poble de Castellfollit de la Roca que està al seu damunt. 

Els nivells de lava que formen la cinglera estan  disposades en diferents capes i també erosionades pels seus dos laterals per les aigües dels rius Fluvià i Toronell. Segons els entesos, les colades de lava basàltica que formen la cinglera de Castellfollit provenen de Batet de la Serra (Olot) la primera, i de Begudà (Sant Joan les Fonts) la segona. 

El poble de Castellfollit de la Roca.

Castellfollit és un dels atractius turístics més coneguts de la comarca de la Garrotxa, el poble  consta de 1.000 habitants i menys d´1 Km2 de superfície, fet que el converteix en un dels municipis més petits en extensió de Catalunya, i per tant dels més densament poblats. Fins fa uns anys, la carretera que unia Olot amb Girona passava pel mig del nucli de Castellfollit, pel que s'hi van establir nombrosos comerços que ofereixen les famoses galetes de Ca l'Enric, Magdalenes de Cal Tusset o fins i tot la visita al museu de l'embotit, que valen una parada als turistes i també als autòctons. Darrerament la variant de Castellfollit ha desviat el trànsit i ara cal sortir-ne i passar-hi expressament, cosa que n'ha rebaixat l'afluència, però que aconsellem que no es deixi de fer.

Castellfollit de la Roca Poble

El poble de Castellfollit de la Roca . Foto cedida per Photogsus - Jesus SBR -  www.photogsus.com

Esport i festes a Castellfollit de la Roca.

La caminada popular de Castellfollit de la Roca és "La Marxosa", i aquí podeu trobar-ne informació sobre les edicions passades. Esperem que us animeu a participar a les properes, que podeu consultar al calendari de caminades populars de la Garrotxa. L'entorn de Castellfollit és de bon descobrir amb els pals de caminar o les sabates de córrer

Castellfollit de la Roca des del Cos

El poble de CastellFollit de la Roca vist des del cim del Cos. Al fons es veu la serralada Transversal i el Puigsacalm. Compartit per Albert Terradellas Brugada.

En quan a les festes i fires de Castellfollit, les podreu consultar a la web de l'Ajuntament de Castellfollit de la Roca

Si has llegit fins aquí i t'ha agradat,  et convidem a clicar m'agrada al Facebook de Garrotxa.info, on compartim diàriament la nostra visió de la comarca i podràs comentar i afegir-hi la teva. També ens pots suggerir formes per millorar aquest article afegint un comentari a peu de plana.